Småturer

SMÅ TURER I NÆROMRÅDET

Jotunheimen er ikke bare høye fjell, farlige breer og varderuter fra hytte til hytte. For å hjelpe deg til å oppdage noen av de andre muligheter fjellet byr på, anbefaler vi noen mindre dagsturer i Spiterstulens nærområde. Disse rutene er ikke merket i terrenget. Detaljer i veg valget er overlatt til deg. For å gå disse rutene er det ikke nødvendig med inngående kjennskap til bruk av kart og kompass. Rådfør deg med kjentfolk og følg med i terrenget. Det er alltid en vardet sti eller en bekk i nærheten som kan vise deg veg dersom du er usikker.

1. Til Skautflyi – reinstrakt

Langs stien mot Glitterheim/ Glittertind. På høyden “Skautkampan” er det flere dyregraver med bægarmer og steinbuer. Leirtjern er et fiskevatn. Nedover langs Skauta (Skautfossen) til gammel verneskog, på skrått ned til kjørevegen.   4 – 5 timer.

2. På gamle tufer, – “far etter folk”

Følg liten sti sydøst for husene. Stien følger høyden opp til Hilstuguhaugen. Fin utsikt i alle retninger. Følg høydedraget innover mot Heilstugubreen, eventuelt helt inn til brekanten. Ned langs Heilstuguåi til grunnmur etter gammel fjellstue (sælehus, heilstugu) på fjellvegen Lom – Valdres, like vest for stien. Eventuelt besøk over Visa til gamle sætertufter. På tur tilbake kan man se etter gammel jaktbu, inni bakken ca 100 meter øst for stien, under Heilstuguhaugen.   4-5 timer.

3. Blomstertur i “Piggebakkom”

Over brua, opp langs Pigg-grovi. Rik flora. På platået under Svellnosi, avstikker mot syd til høyde 1915, Svellnosbrefallet i fugleperspektiv. Tilbake syd over Vinterhaugen til stien fra Svellnosbreen.   3-4 timer.

4. Rusletur i omstridt område

Over brua, langs Visa mot nord til nedlagt sæter, (grannestrid 1850 – 56 med Høgsterettdom og Høyfjellskommisjon). Rett opp for sætra tuft etter årestugu. I skogholtet lenger nord “Laugartjøynne” i idylliske omgivelser.   1-3 timer.