Lette turer i nærområdet

Jotunheimen er ikke bare høye fjell, farlige breer og varderuter fra hytte til hytte. For å hjelpe deg til å oppdage noen av de andre muligheter fjellet byr på, anbefaler vi noen mindre dagsturer i Spiterstulens nærområde. Disse rutene er ikke merket i terrenget. Detaljer i veg valget er overlatt til deg. For å gå disse rutene er det ikke nødvendig med inngående kjennskap til bruk av kart og kompass. Rådfør deg med kjentfolk og følg med i terrenget. Det er alltid en vardet sti eller en bekk i nærheten som kan vise deg veg dersom du er usikker.

1. Til Skautflyi – reinstrakt

Langs stien mot Glitterheim/ Glittertind. På høyden “Skautkampan” er det flere dyregraver med bægarmer og steinbuer. Leirtjern er et fiskevatn. Nedover langs Skauta (Skautfossen) til gammel verneskog, på skrått ned til kjørevegen.   4–5 timer.

2. På gamle tufer, – “far etter folk”

Følg liten sti sydøst for husene. Stien følger høyden opp til Hilstuguhaugen. Fin utsikt i alle retninger. Følg høydedraget innover mot Heilstugubreen, eventuelt helt inn til brekanten. Ned langs Heilstuguåi til grunnmur etter gammel fjellstue (sælehus, heilstugu) på fjellvegen Lom – Valdres, like vest for stien. Eventuelt besøk over Visa til gamle sætertufter. På tur tilbake kan man se etter gammel jaktbu, inni bakken ca 100 meter øst for stien, under Heilstuguhaugen. 4–5 timer.

3. Blomstertur i “Piggebakkom”

Over brua, opp langs Pigg-grovi. Rik flora. På platået under Svellnosi, avstikker mot syd til høyde 1915, Svellnosbrefallet i fugleperspektiv. Tilbake syd over Vinterhaugen til stien fra Svellnosbreen. 3–4 timer.

4. Rusletur i omstridt område

Over brua, langs Visa mot nord til nedlagt sæter, (grannestrid 1850–56 med Høgsterettdom og Høyfjellskommisjon). Rett opp for sætra tuft etter årestugu. I skogholtet lenger nord “Laugartjøynne” i idylliske omgivelser. 1–3 timer.