Visdalen

I frodig natur på 1100 meter

Spiterstulen ligger på 1100 meter ved skogsgrensen i den lune og frodig Visdalen. Fra riksveg 55 i Bøverdalen er det 18 km privat bomveg fra Røisheim og inn til Spiterstulen. Veien er godkjent for alle slags kjøretøy unntatt campingvogner, buss og andre kjøretøy over 6 meter. Spiterstulen er et populært utgangspunkt og endepunkt for fotturister som går fra hytte til hytte i Jotunheimen.

Utleggsbru-i-Visdalen

Trauste fjell på alle kanter

Spiterstulen ligger midt inne i Jotunheimen med trauste fjell og ville breer på alle kanter. Visdalen med elva Visa strekker seg helt fra vannskillet inne ved Visbreen, forbi Spiterstulen og ned til Bøverdalen ved Røisheim. Av i alt 26 fjelltopper høyere enn 2000 meter kan hele 17 bestiges på dagsturer fra Spiterstulen. Rutene til Galdhøpiggen (3-4 t ) og Glittertind (4-5 t) kan trygt gjennomføres uten fører i pent vær. Andre 2000 metertopper med Spiterstulen som naturlig utgangspunkt er Skarstind (5-6 t), Styggehø (3-4 t), Uradalstind (3-4 t), Heilstugutindene (4-5 t), Memurutindene (4-5 t), Leirhøe (3-4 t) og Surtningssue (6-7 t). Tidsangivelsene gjelder oppstigning. Retur tar vanligvis halve tiden. Brelandskap setter sitt preg på området rundt Spiterstulen og det arrangeres daglig turer med fører til den berømte Eventyrisen på Svelnosbreen. Føreren sørger for brodder og tau.

For fotturister på tur fra hytte til hytte er det naturlig å legge turen til Spiterstulen fra Juvasshytta (3 t), Leirvassbu (5 t), Olavsbu (8 t), Gjende (7-8 t) og Glitterheim (5t/7 t over Glittertind).

visdalen2

Visdalen - en lun og frodig fjelldal

Her finner du en rik flora, pludrende bekker, gjengrodde dyregraver og sagnomsuste sætertufter som innbyr til fine småturer. Fra Bøverdalen ved Røisheim skjærer Visdalen seg rett sørover i landskapet rett inn i Jotunheimen. Fra Bøvra ved Røisheim på 500 moh. er det ca. tre mil innover til Kyrkjeglupen på 1500 moh. og vannskillet der dalen heller nedover igjen mot Leirvassbu og Leirdalen.

Geologisk skjærer Visdalen seg som en V-formet sidedal til Bøverdalen.  Lenger opp har breene gravd den ut til en U-formet dal og elven Visa er en typisk flomelv med stor masseføring fra sideelver som har med seg avleiring fra breene. I dalbunnen finner du den høyest liggende furuskogen i landet. Dalen kan virke øde, men leter du godt kan du finne talløse spor etter en gåtefull fortid. Her er sagn om folk og ferdsel, om utvinning av jern, kullbrenning, jakt og sæterdrift. En utgammel klebersteins gruve er grunnlaget for bosetting på Smiugjelsøygarden, som Vera Henriksen har brukt i romanserien om Bent Jonson frå 1500-tallet.

Det er utarbeidet en egen veiviser for Visdalen som kan kjøpes på turistinformasjonen i Lom eller på Spiterstulen. Det er også satt opp skilt langs veien som viser de forskjellige punktene som er omhandlet i denne veiviseren. (Kilde: Torgeir T. Garmo, Lomsførar).

visdalen3