Glittertind

Glittertind i Jotunheimen har en høyde på 2452 meter over havet, og er med det Norges nest høyeste fjell. Fjellet er et populært mål for fotturister, tilgjengelig via merkede stier fra både Glitterheim og Spiterstulen Turisthytte. Turen til Glittertind er ansett som krevende på grunn av både lengden og stigningen, men tilbyr en unik mulighet til å oppleve en av de flotteste utsiktene i norsk fjellandskap.

Historisk sett var Glittertind en gang Norges høyeste fjell, takket være en isbre som kronet toppen. I begynnelsen av det 20. århundre ble toppen av breen målt til 2481 meter over havet. Betydelig smelting av toppen over de siste tiårene har imidlertid redusert høyden, og i 2020 ble toppen målt til å være 2452 meter. I september 2023 hadde den en gang så stolte breen smeltet helt bort, noe som markerer et signifikant skifte i fjellets fysiske utforming og økosystem.

Foto: Ingeborg Mjanger
Foto: Ingeborg Mjanger

Glittertind fra Glitterheim eller Spiterstulen

Fra Glitterheim tilbyr den enkleste ruten en vestlig tilnærming via Steinbudalen, som leder opp til snø- og iskappen som tidligere dekket toppen. Alternativt kan turgåere starte fra Spiterstulen i Visdalen, en tur som vanligvis tar rundt 9 timer tur-retur. Denne ruten gir en annerledes opplevelse, hvor man krysser variert terreng før man når toppen med en imponerende utsikt.

Berggrunnen på Glittertind består hovedsakelig av gabbro, som er typisk for Jotunheimen og som skaper en dramatisk silhuett mot himmelen. Fra toppen kan man nyte utsikten over Jotunheimen nasjonalpark. Selv om toppen historisk sett har vært dekket av snø og is, gir den nå en nesten snøfri opplevelse om sommeren.

Glittertind representerer ikke bare en fysisk utfordring for de som ønsker å bestige den, men også en dyp forbindelse til Norges naturskjønne omgivelser og kulturelle arv. Enten du er en erfaren fjellvandrer eller en familie på eventyr, tilbyr Glittertind en minnerik og variert opplevelse i hjertet av det norske fjellandskapet.

Foto: Ingeborg Mjanger
Foto: Ingeborg Mjanger

Overnatting ved Glittertind

Spiterstulen Turisthytte inviterer til et behagelig opphold med sitt utvalg av sjarmerende og komfortable overnattingsmuligheter for de som ønsker å oppdage Glittertind og områdene omkring. Plassert 1111 meter over havet og omkranset av Jotunheimens imponerende landskap, tilbyr Spiterstulen en perfekt ramme for avslapning og gjenopplading, både før og etter eventyret på Norges nest høyeste fjell. Kjent for sin gjestfrie atmosfære, kulinariske retter, gode vinvalg og innbydende omgivelser, blir et opphold ved Spiterstulen en verdifull og uforglemmelig del av enhver reise gjennom Jotunheimen.

Historie

Glittertind har en rik historie, med den første kjente bestigningen utført av landmåleren Harald Nicolay Storm Wergeland og bonden Hans Sletten i 1841. Det er en viss usikkerhet om de nådde selve toppen, men storjegeren Jo Gjende bekreftet sin tilstedeværelse på toppunktet året etter. Fjellet har siden vært et yndet mål for turgåere, med den første turisthytta, Glitterheim, etablert av Den Norske Turistforening i 1898.