Galdhøpiggen

GALDHØPIGGEN NORGES HØYESTE!

Galdhøpiggen kan vanligvis bestiges på tre måter fra Spiterstulen: Snill – Vanskelig – Ekstrem

Man går fint fra Spiterstulen med “unge fjellvandrere” ned i 5-6 års alderen hvis de er motivert. Vi går til toppen med leirskole 6-7 trinn hver uke. Ellers er det verd å nevne at det også går en lettere tur til toppen fra Juvasshytta, men da er man avhengig av fører og det utstyret en bretur krever.

På egen hånd:

Turen starter i småskogen, den fører deg opp på toppen av fjellet og Norge! En slik bestigning gir fantastiske variasjonene både i terrenget og utsikten. Det er verd å nevne at man på turen ikke bare rekker en, men tre topper over 2000 meter! Over brua på Spiterstulen og litt til høyre. Der følger man en tydelig sti, den er nyrenovert av sherpaer i 2010 på grunn av høy slitasje, og vi ber derfor folk følge merkingen. Videre går man over et relativt greit område. før man må gi seg i kast med noe løs grus. Etter grusen er det en fin stigning over snø og ur før man runder Svellnose. Når man så kommer til bunnen av Kailhaus topp, kan man miste litt “futten”, men dette blir en fantastisk nedfart! På toppen ser man over til toppen av målet – Galdhøpiggen og ser at det er oppnåelig! Litt ned og siste stigningen er som aløtid tung men givende. På toppen ser man 1/4 av sør-norge på en fin dag!

Med fører:

Dette er turen du gjerne tar med en fører fra Spiterstulen. Turen starter på tunet, som de alle gjør… Over brua og til venstre, deretter følges stien til Svellnosbreen opp til bre kanten. Her vil turen skille seg litt fra en vanlig bretur fordi her må man ta i betraktning forholdene. Mens de som skal på breen går en tur i brefallet, velger man gjerne en annen kanskje kortere tur gjennom formasjonene for denne turen. Så går man over flatbreen før man ankommer Galdhøpiggens fot! Her er det en velfortjent pause før man virkelig bestiger toppen med omtrent 400 høydemeter på en time! En flott måte å nå toppen på!

Ekstrem:

Dette er turen for øvede fjellfolk. Man følger som over mot breen, men på toppen av moreneryggen brekker man av mot fremre Tverråtind. Så går turen rundt og opp på denne før man følger ryggen rundt Tverråtindane – Ymelstind – Storjuvtind før man lander på Galdhøpiggen og ned igjen på Kailhau og Svellnose ( det er 8 over 2000 på en tur…) Denne turen krever gjerne et par rapeller, så det kan være smart å snakke med folka i resepsjonen på Spiterstulen.

Klatring:

Det er mulig å klatre til toppen fra “Porten”, men vi anbefaler gode kunnskaper og klatrefører for dette. Det gir en egen frihet og mestring som er utrolig flott. Men vi ønsker å henvise til kurs og Klatrefører for Jotunheimen som fåes kjøpt.