Ekstremturer

NOE FOR ALLE

For de med en porsjon erfaring og eventyrlyst finnes det selfølgelig også muligheter. Det er en rekke flotte turer som krever litt mer i sekken enn en enkel fottur. Klatrerutene skal vi ikke gå inn på her, siden det er en helt egen føring. Men av de lengre mer krevende turene kan vi nevne:

  • Urdadalsryggen
  • Heilstuguryggen
  • Svellnosbreen rundt

Dette er avanserte turer som krever sikringsutstyr og helst en god porsjon erfaring. Dette er kun veiledende turbeskrivelser. For mer nøyaktige beskrivelser bør se i boka “Klatrefører for Jotunheimen” og snakke med noen av våre lokalkjente førere. Det aller beste er selvfølgelig å bli med våre førere på tur når det er vær og forhold for disse langturene.

Urdadalsryggen

Urdadalsryggen er en lang, luftig ryggtravers med mye klyving. Enkelte partier kan det og være aktuelt å bruke tau og sikringsmidler. Turen følger stien mot Leivassbu til man kommer til elva fra Urdadalen. Den følger man opp til Urdadalen. Her krysser man elva og begynner på bakken opp mot Store Urdadalstind(2216). Denne bakken går gradvis over til en rygg som man følger mer eller mindre hele veien til toppen. Et lite stykke før toppen er det en svært luftig passasje på snaut ti meter. Fra toppen kan man returnere samme vei hvis man ser at tiden/lysten ikke strekker til hele ryggen. Hvis ikke fortsetter man ryggen sørover over 2-3 primærtopper til før man ender opp bakerst i Urdadalen. Ryggen er både bratt og luftig, og man bør være kjent for å finne en god vei. Hvis man ikke finner den beste veien kan det bli veldig kjipt. Inne i Urdadalen er det et par små vann hvor man tar seg et bad, før man følger Urdadalen og Visdalen tilbake til Spiterstulen.