Historie: Varden fjellskole (1863-2023)

Mellom 1863 og 2021 kunne vi ønske velkommen til Varden Fjellskole på Spiterstulen. Vi holdt til midt i Jotunheimen, mellom Galdhøpiggen og Glittertind. Vi drev leirskole siden 1963 og tok imot elever fra ungdomsskolen og barneskolens 6. og 7. klassetrinn. Kurset strakk seg over 6 dager, inkludert ankomst- og avreisedag.

Vinterkursene ble holdt i perioden februar–mai. Barmarkskurs 20. mai–20. juni og 20. august–1. november.

 

Slik lød beskrivelsen av Varden fjellskole:

I løpet av leirskoleuken vil vi at du skal få nærkontakt med naturen, lære om fjellet, øvelse i samarbeid og sosialt fellesskap. Vi legger også vekt på å utvikle selvdisiplin og være i fysisk aktivitet.

Spiterstulen ligger i Visdalen, som strekker seg fra Bøverdalen inn til Visbreen. Visdalen starter som en frodig skogsdal og ender opp i høyfjellsterreng. Dette gir muligheter til turer så vel på breer og fjell som i skogsterreng der vi finner ly for vær og vind. Reisen går via Otta jernbanestasjon i Gudbrandsdalen, gjennom de tradisjonsrike bygdene Vågå og Lom og så på privat fjell veg de siste 18 kilometerne. Fra Vest går ferden over Sognefjellsveien eller Strynefjellsveien til Lom og så videre oppover til Spiterstulen.

 

Reiseavstander:

Oslo–Spiterstulen: ca. 370 km, Bergen–Spiterstulen: ca. 430 km, Trondheim–Spiterstulen: ca. 325 km, Otta–Spiterstulen: ca. 90 km

Telefon til elevene 18.15–19.00

 

Varden ble av forskellige grunner lagt ned i 2021. Varden vil sannsynligvis ikke åpne igjen, selv om driftsteamet på Spiterstulen prøver å finne interreserte samarbeidspartnere, lærere, pedagoger og fjellfolk. Vi takker for mange flotte år som leirskole, vi håper de som har fått gleden av å besøke oss bærer med seg gode minner og opplevelser.

Våre ordensregler

  1. Møt presis til måltidene og til alle arrangement.
  2. Fra sengetid kl. 22.00 til kl. 08.00 skal det være stille over alt.
  3. Hold orden på rommet og hvor du ellers er.
  4. Røyking og bruk av bart lys eller fyrstikker er forbudt.
  5. Ballkasting og utendørs lek skal foregå på vollen mot badedammen, men ikke ved elven. Gå ikke på egen hånd utenfor leirområdet.
  6. Gå ikke inn i uvedkommende hus eller rom, – og bruk ikke støvler eller knottsko innendørs.
  7. Bruk omtanke og vis framferd, vær hjelpsom og hyggelig mot kameratene og vis respekt overfor betjening, lærere og ledere.